Jaaroverzicht 2023 erfgoedstichting Den Hout!

Bestuur van Erfgoedstichting Den Hout wenst iedereen een gezond en goed 2024!

Jaaroverzicht 2023 Erfgoedstichting Den Hout

In januari ging de jaarlijkse Houtse Boom wederom naar een “erfgoed” vrijwilliger die zeer actief is binnen onze stichting, namelijk naar Jan van Groesen. Jan is actief bij de werkgroep kerststal en bij Festival onder de Bomen. Dik verdiend Jan, van harte gefeliciteerd met deze Houtse waarderingsprijs.


Op 16 februari was er een goed bezochte bijeenkomst van de vrijwilligers van alle werkgroepen onder de paraplu van de erfgoedstichting. Nadat alle werkgroepen wat verteld hadden over hun activiteiten was het daarna tijd voor bier en bitterballen.
In april heeft de heemkunde groep met hun partners een bezoek gebracht aan het Biesboschmuseum in Werkendam. Het uitstapje startte met een rondleiding in het museum zelf. We hebben uitleg gekregen over de Sint- Elisabethsvloed, de zalmvisserij in de Biesbosch, de eendenkooi en het kooikerhondje, over het werken in de grienden, wilgenhout, griendhout (of zijn het wilgentenen). Over stropen, Sperrgebiet voor Duitsers, crossers, bevers en ijsvogels. Te veel om op te noemen. Het was een leerzaam en gezellig uitje. En als afsluiting van de middag een boottochtje met de fluisterboot op zoek naar de zeearend en de bever. Dichtbij huis en zeer de moeite waard om een keer heen te gaan.


In de zomer vond van 21 tot en met 25 augustus weer het Festival Onder de Bomen plaats met dit jaar als thema Kastelen en Juwelen. Opnieuw was het een prachtige week met mooi weer. De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt met timmeren en knutselen en natuurlijk tijdens de ondertussen legendarische zeskampdag. Ondanks de slechte voorspellingen was het ook de avond van het dorpsdiner prima weer. Het dorpsdiner werd geopend door vijf kinderen die in Houts dialect de gasten verwelkomden. Het houts orkest speelde het houts volkslied en daarna kon er lekker gegeten worden. Daarna konden de beentjes van de vloer bij swingende muziek van twee bands.


In september was het natuurlijk weer kermis. De erfgoedstichting heeft met de jaarlijkse actie 90 Corneliskoeken verkocht die we op vrijdag 15 september thuis hebben bezorgd. De totale opbrengst van de koekenactie bedroeg € 390,00

De kermis werkgroep heeft zich weer ingezet om een aantal kermisexploitanten naar Den Hout te laten komen. Het weer zat mee en de kofferbakverkoop op zaterdagmiddag was dan ook zeer druk bezocht. De kermisgames op zaterdag avond stonden weer garant voor veel plezier en hilariteit en er was een gezonde rivaliteit tussen de verschillende teams. De ORTS heeft een leuk fimpje gemaakt waarop heel veel verschilende aspecten de kermis mooi in beeld komen (https://orts.nl/2023/09/19/kermis-en-meer-op-den-hout/ ).


Het thema voor de jaarlijkse tentoonstelling van de heemkundekring tijdens de kermis, was dit jaar de bedevaarten en processies uit de omgeving. Middels verschillende mensen zijn materialen bij elkaar verzameld. Dit jaar voor het eerst hadden we gekozen voor een andere expositieruimte, namelijk het priesterkoor in de kerk. Dit is goed bevallen. Het is toegankelijker voor het publiek en er is veel meer ruimte en betere verlichting om verschillende borden en vitrines weg te zetten. Persoonlijke verhalen over de bedevaarten spraken de bezoekers erg aan. We hebben enthousiaste verhalen van de bezoekers ontvangen, er was veel herkenning bij de verschillende bedevaartplaatsen. Mensen vonden de persoonlijke verhalen ook een mooie aanvulling. Van de film hoek is veel gebruik van gemaakt. Mensen bleven de verschillende films helemaal uitkijken.


Twee personen van de heemkunde werkgroep zijn bezig om het verhaal van de zuivelfabriek compleet te maken. Naast de geschiedenis van het gebouw zijn Peter en Anne ook in gesprek gegaan met mensen die er gewerkt hebben of herinneringen hebben aan de zuivelfabriek. Zo spraken we in begin van het jaar met mevrouw Anneke Oomen- Heek. Deze mevrouw was getrouwd met de jongste zoon van de eigenaar van de Zuivelfabriek, de familie Oomen. En afgelopen 14 december stond het gesprek met mevrouw Loonen gepland. Haar man (Jan Loonen) is jaren in loondienst geweest bij de Houtse Zuivelfabriek Oomen. Volgend jaar hopen we het verhaal met de bijbehorende foto’s compleet te gaan maken.


Voor de boekenliefhebbers onder ons: onze boekenkast in de sacristie is al aardig gevuld. Het zijn boeken met archeologische of erfgoed verhalen uit de regio. Mensen die geïnteresseerd zijn in deze verhalen, kunnen deze boeken ook lenen. Kom gerust eens langs.

Als Erfgoedstichting Den Hout hebben we dit jaar twee bijzondere symbolische cadeaus uitgedeeld, namelijk zaailingen uit 2022 van de De Heilige Eik. De eerste op 3 maart 2023 uitgereikt aan onze voorzitster Rieneke. Deze Sarah kreeg van ons de eerste zaailing van de Heilige Eik met daarbij een officieel echtheidscertificaat.. Nog van harte gefeliciteerd Rieneke. De tweede ging naar het Houtse voedselbos. Hun eerste plantdag was op 25 november en daar in het Houtse voedselbos mocht, vonden wij, geen Heilig eikje ontbreken. Nu maar hopen dat de planten het goed gaan doen en net zo mooi en oud worden als hun moederboom.


Ook in 2023 werd door de erfgoedstichting weer deelgenomen aan de Rabobank Clubkas Actie. Deze financiële bijdrage gaan we dit jaar besteden aan de herbestemming van het doopvont uit de Corneliuskerk. Uiteindelijk is het gelukt om het doopvont voor Den Hout te behouden op voorwaarde dat het doopvont uit de kerk verwijderd werd. Het plan is om een plek op de begraafplaats te gaan creëren waar men een kaarsje kan aansteken en waar ook het doopvont veilig kan staan. Het begin en het einde van een mensenleven komen dan samen op de begraafplaats. Dit jaar hebben we € 361,72 ontvangen van de Rabobank clubkas.


Op www.erfgoedstichtingdenhout.nl kun je onze gezamenlijke website bekijken. Iedere werkgroep heeft zijn eigen pagina. Lijkt het je leuk om samen met Anne de website aan te vullen, meld je dan bij haar aan. We kunnen alle hulp goed gebruiken.

Nieuw onder de paraplu van de stichting is dit jaar de werkgroep kerstmarkt. Het is de eerste keer dat de dames Rosanne en Janne deze kerstmarkt hebben georganiseerd. De locatie van de markt was de prachtige versierde Houtse Heuvel met daarop ook de kerststal, weer vakkundig weggezet door gemaakt door de mannen van de kerststal werkgroep. .Na dagen van regen en kou was het precies op zondag 17 december een zonnige dag. Op de markt stonden een aantal marktkramen met onder andere de verkoop van kerststukjes, kerstbomen en leuke hebbedingetjes. ook aan de kleine kinderen was gedacht: deze konden zich vermaken met een ritje mee op de paardenkar of knutselen en/of luisteren naar een kerstverhaal. Twee verschillende koren gaven een optreden waaronder het Houts Gelegenheidskoor. De kerstman en zijn hulpje waren ook de hele middag aanwezig. Er wordt gewerkt aan het plan om de drie verschillende kerstgroepen samen te gaan voegen (kerststal, kerstmarkt en stille nacht viering).
Tijdens het schrijven van deze kerstbrief, is de werkgroep Stille Nacht Viering nog volop bezig met het afronden van alle voorbereidingen. Dit jaar waren de weersvooruitzichten voor het eerst een extra factor om rekening mee te houden. Maar de dames van de Stille Nachtviering zijn creatief en flexibel en hebben ook hier weer een mooie oplossing voor bedacht. We hopen weer op een grote opkomst om samen de start van de kerstdagen te vieren. Dit jaar weer een kerstviering in de Houtse kerk, dan wel geen katholieke maar wel een hele mooie. Ook de heren van de kerststalwerkgroep hebben niet stilgezeten. Het knikengeltje knikt weer en ook het kindje Jezus ligt als herboren in zijn kribbe in de prachtig verlichte kerststal.


Als bestuur van de Erfgoedstichting willen wij alle vrijwilligers van het afgelopen jaar ontzettend bedanken voor hun inzet. Als blijk van waardering en om de vrijwilligers van de verschillende werkgroepen met elkaar in contact te brengen, organiseren wij net als vorig jaar een vrijwilligersbijeenkomst met bier en bitterballen. Dit zal dit jaar plaatsvinden op donderdag 22 februari om 20.00 uur in Den Brink. Graag tot dan!

Fijne kerstdagen en een heel gezond, gelukkig, gezellig en voorspoedig 2024 gewenst!
Anne, Nancy en Rieneke
Bestuur Erfgoedstichting Den Hout