Heilige eik

dinsdag 6 september 2022

 De oudste eik van Nederland staat in Den Hout

“Het plantjaar zal rond 1250 moeten liggen”, aldus Joris Hellevoort boswachter bij het Utrechtse landschap. Tot voor kort dachten wij houtenaren dat de heilige eik rond 1750 geplant was. 

Onderstaande foto werd tijdens het NOS journaal op 6 september 2022 getoond. De mannen van de werkgroep Heemkunde Den Hout weten te vertellen  dat de man zittend in de heilige eik Sjaak van Mook heet. Geboren op Den Hout, en werkzaam bij de firma De Kock De Molen de Hoop. De andere man staand, leunend tegen de boom heet Chris Aarsenman en kwam uit Zevenbergen.

Foto uit weekblad Katholieke Illustratie (1934)
De boom aan het einde van de Achterstraat moet, zo hebben boomdeskundigen vastgesteld, rond 1750 geplant zijn. De stam van deze zomereik is door blikseminslag uitgehold en aan een zijde open. Eén levende tak maakt nu nog een volwaardige kruin. Een kluizenaar, zo wil het verhaal, nam zijn intrek in het geblakerde binnenste, rookte spek boven in de boom en sleet er zijn jaren. De eik is onder nummer 1680745 opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen.
Foto uit het archief van B.van Gageldonk
Heilige Eik stekjes 15 feb 23