In Dorpsblad Den Hout van 31 mei 2006 ( jaargang 2 nummer 5) staat
over het kapelletje te lezen:
MARIAKAPELLETJE BIJ MOLEN IN OUDE LUISTER HERSTELD
Den Hout – Tijdens de bevrijding, begin november 1944, zoeken de bewoners van het Ruiterspoor (toen in de volksmond beter bekend als ‘Meulestraat’ onder de molen een goed heenkomen voor het vijandelijke vuur. Als de beschietingen op z’n hevigst zijn, beloven ze elkaar, als ze er allemaal ongeschonden uit komen, uit dankbaarheid in de buurt van de molen een Mariakapelletje te bouwen. Zo’n zestig buurtbewoners brengen twee en drie november biddend onder de beschermende molenberg door. Op drie november wordt het op het einde van de dag buiten stil. Als voorzichtig naar buiten wordt gegaan, blijken de Duitsers te zijn verjaagd en is Den Hout bevrijd.
Ingezegend
In de maanden na de bevrijding beginnen de buurtbewoners aan het inlossen van hun belofte. In de buurt wordt een inzamelingsactie gestart om geld voor het kapelletje bijeen te brengen. “Op zaterdagmiddag of –avond ging ik rond om het geld op te halen”, vertelt Janeke van de Reyen-Joosen. “Ik was toen 19 jaar en had tijdens de bevrijding ook onder de molen gezeten”. Iedereen wist van de afspraak, zodat het inzamelen als vanzelf ging. Omdat het een flink bedrag was, werd afgesproken dat er verspreid over een aantal maanden betaald zou worden. “Het geld bracht ik naar Net Kock, de dochter van de molenaar, die het beheerde en er later de bouw van het monument mee betaalde. Ik weet het niet zeker, maar naar mijn idee heeft Willeke Dubbelman (de dorpstimmerman en –metselaar-red.) het gemetseld”. In de zomer van 1945 heeft pastoor Brouwers, in aanwezigheid van veel bruidjes en de hele buurt, het kapelletje ingezegend.
Overwoekerd
Zo stond het kapelletje jarenlang tegen de muur van het pand van molenaar Piet Kock. In 1984 kreeg het bij gelegenheid van de viering van de veertigjarige bevrijding een onderhoudsbeurt. Het Mariakapelletje was toen helemaal overwoekerd door klimop die de bloembak uit elkaar had gedrukt. Bij gebrek aan financiën is het kapelletje toen alleen provisorisch opgeknapt. Als later het pand overgaat in handen van Timmerbedrijf Cees Huijben, wordt de stenen bloembak vervangen door een houten. Het oorspronkelijke pannendakje blijkt ook versleten en krijgt een houten betimmering. Ter bescherming tegen vandalisme komt het Mariabeeld achter een plexiglasplaat te staan.
Enthousiast
Nu al weer enige jaren is Roelen Gereedschapslijperij in het pand gevestigd. Eigenaar Wil Roelen liep al geruime tijd rond met het plan om het kapelletje in oude staat terug te brengen toen hij het vorig jaar tijdens de herdenking van de zestig jarige bevrijding aankaartte bij het Oranje Comité. “Er moest iets gebeuren”, vertelt Roelen, “Want het dakje en de houten bloembak waren aardig aan het verslijten”. Het Oranje Comité waardeerde dit initiatief ten zeerste en zegde medewerking toe, waarop dit voorjaar begonnen werd met de werkzaamheden. De werkzaamheden (nagenoeg geheel uitgevoerd door Wil Roelen zelf) naderen hun voltooiing. “Er komt nog een lampje en de plexiglasplaat wordt vervangen door een fraai smeedijzeren hekwerkje”, zegt een enthousiaste Roelen. Als dat eerdaags gebeurd is, staat het Mariakapelletje, dat uit dankbaarheid 61 jaar geleden werd gebouwd en dankzij particulier initiatief in oude staat werd teruggebracht, er weer voor lange tijd prima bij.